Ingrediënten :
400 gr gevogeltelever
400 gr gemengd varkens- en rundergehakt
400 gr gerookt spek
3 eetlepels bosbessenjam
150 cl portwijn
peper en zout
Bereiding :
Breng de oven op temperatuur (150°C, thermostaat op 5).
Laat de lever (die 12 uur heeft gemarineerd in de portwijn) uitlekken en houd ze bij de hand.
Haal de drie vleessoorten (lever, gehakt, spek) door de vleesmolen.
Voeg zout, peper en de bosbessenjam toe aan het vlees, en meng alles grondig door elkaar.
Breng dit mengsel over in een kleine pasteiterrine.
Plaats de terrine zonder deksel in een ovenschotel en vul deze laatste met kokend water zodat de terrine tot ongeveer 1/3 van haar hoogte in het water staat.
Laat dit in totaal 1u30' garen in de oven. Het deksel mag echter al na 20 à 30 minuten op de terrine, zodra deze een mooi gouden korstje heeft.
De terrine mag dus na anderhalf uur uit de oven. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur en plaats ze daarna in de koelkast.
Tot slot: we adviseren om de terrine al te bereiden de dag vóór je dit gerecht gaat eten, of zelfs nog een dag eerder! Het wordt alleen maar lekkerder… Serveren op toast bij het aperitief, of als voorgerecht met een slaatje.